Utilizator

Contul meu

Autentificare
Favorite
Trebuie sa fii autentificat pentru a adauga produse favorite!

Contul meu

Autentificare
logo
14 Feb. 2020

O scurtă istorie a coșarilor


O scurtă istorie a coșarilor

 

Primele semne de apariție ale coșarilor de fum se arată încă din secolul al XII-lea în Italia. Profesionalismul de curățare a coșurilor a început în secolul al XVI-lea în Anglia.

 

Inițial, doar clasa conducătoare din Anglia avea coșuri de fum, iar coșarii aveau meseria murdară de a le păstra mereu curate. Cu toate acestea, nu a trecut mult timp până când clasa muncitoare a început să ceară și ea ca în fiecare cameră a caselor lor să fie construite șeminee și coșuri. Coșarii aveau multă treabă de făcut și uneori pur și simplu treceau de la acoperiș la acoperiș, curățând creozotul și funinginea din coșurile de fum.


Anglia a început să perceapă o taxă pe vatră în secolul al XVIIlea și se baza pe câte șeminee avea o casă. Constructorii au început să conecteze conductele cu coșurile de fum existente, pentru a evita impozitul. Drept urmare, coșurile de fum au devenit înguste, negre ca tăciunea, labirinturi complexe pe care măturătorii de coșuri trebuiau să le curățe.


Munca pe care o făceau coșarii a devenit și mai importantă atunci când majoritatea oamenilor au început să folosească cărbune în loc de lemne pentru foc. Dacă depunerile de funingine nu erau curățate în mod regulat, casele erau umplute cu fumuri toxice.


Odată cu utilizarea sporită a cărbunelui, curățarea coșurilor de fum a devenit un simbol nu numai al unei vatre bune, ci și a unei sănătăți bune, deoarece au restabilit aerul curat în case.

În mod tragic, modul în care coșurile de fum s-au extins a necesitat o forță de muncă mai mare, astfel că în timp, curățarea coșurilor de fum a devenit datoria băieților mai mici. Copiii erau fie băieți orfani aleși pentru a fi coșari, fie copii care au fost vânduți de părinți unui maestru al coșurilor de fum.


Băieții mici lucrau din zori până seara și erau obligați să se urce prin coșuri în schimbul unui loc de dormit, mâncare și apă. Aceștia răzuiau zăcămintele de cărbune din garniturile de ardere. Dacă un copil ezita să urce, de multe ori, stăpânul coșului aprindea un foc mic în șemineu ca motivare, de aici provine și sintagma „să aprindă un foc sub cineva”.

Tinerii coșari care aveau de obicei vârste cuprinse între 5 și 11 ani, sufereau de multe pericole. Oasele lor s-au deformat adesea din cauza pozițiilor în care corpurile lor erau solicitate în timp ce curățau coșurile de fum. Uneori rămâneau prinși acolo iar unii au murit în coșurile de fum. Copiii au suferit de inhalare de funingine, ceea ce mulți cred că este motivul pentru care copilașii care au trăit și au reușit să treacă de vârsta mijlocie au fost puțini.


Adolescenții coșari au suferit de primul cancer industrial înregistrat. Cancerul mortal a fost, de asemenea, foarte dureros. Mulți oameni au recunoscut că tratamentul suferit de copiii mici pentru curățarea coșurilor de fum era foarte crud, astfel au fost depuse eforturi de-a lungul anilor pentru a pune capăt acestui fapt. Multe piese de literatură au ajutat la acest efort, inclusiv o poezie de William Blake, intitulată „Măturătorul de șemineu”.

„Legea pentru reglementarea măturătorilor de șemineu” a fost aprobată în sfârșit de Parlamentul englez în 1864 și a pus capăt obligării copiilor de a curăța coșurile de fum din țara respectivă.


În urma acestei decizii, a fost nevoie de o altă metodă pentru curățarea coșurilor de fum. Joseph Glass a inventat perii și bastoane pentru curățarea coșurilor de fum în secolul al XVIII-lea, iar desenele sale de bază sunt încă disponibile publicului și acum în prezent.


Printre îmbunătățirile notabile ale echipamentelor folosite de coșarii de fum se numără camerele care pot fi coborâte în canale pentru a detecta dacă există o deteriorare a căptușelii. În loc să fie înveliți cu funingine, profesioniștii din hornuri de astăzi sunt educați în știința șemineelor și a coșurilor de fum și sunt familiarizați cu codurile de construcție aplicabile.


Contactați coșarii autorizați pentru curățarea coșurilor de fum, pentru a vă asigura că sursa de căldură și familia dumneavoastră sunt în siguranță.

Lista Coșari Autorizați: 
http://asfoch.ro/index.php/firme-autorizate-mainmenu-36.html