Utilizator

Contul meu

Autentificare
Favorite
Trebuie sa fii autentificat pentru a adauga produse favorite!

Contul meu

Autentificare
logo
1 Nov. 2018
 
Cos de fum vechi? Siguranta ta este in pericol!
1 Nov. 2018

Cos de fum vechi? Siguranta ta este in pericol!

Cosurile de fum din casele construite acum cateva decenii au fost realizate cu cerinte diferite fata de cele de astazi. Asta inseamna ca siguranta familiei tale ar putea fi in pericol, si trebuie luate masuri urgent. Orice cos de fum construit inainte de anii 1950 a fost realizat din zidarie sau blocuri de cos. Cea mai des intalnita problemă la casele vechi este ca hornurile nu sunt isolate (atunci, acest lucru nu era o cerinta) si tencuiala prezinta fisuri, crapaturi sau este desprinsa.
 

Cos de fum fara izolatie

Multi oameni care au case vechi si coșuri neconforme pur si simplu nu isi dau seama cat de importanta este o izolatie de cos de fum. Va prezentam cateva dintre motivele necesitatii tubarii si izolarii cosului de fum inaintea folosirii unui șemineu sau a altei surse de caldura pe lemne:
• Cand un cos de fum nu este izolat, diferenta de temperatura va produce condens in cos si apoi gudron umed.
• Ori de cate ori se utilizeaza un cos de fum, gudronul (prezent mai ales in cazul cosurilor neizolate) si funinginea foarte inflamabila sunt depozitate in interiorul cosului de fum. O scanteie poate provoca aprinderea gudronului, declansand un incendiu periculos al cosului de fum.
• Cand un cos de fum este netubat, exista o sansa mult mai mare ca monoxidul de carbon si alte fumuri toxice sa fie eliberate in casa prin fisuri sau crapaturi
• Daca exista fisuri si sparturi in zidaria cosului de fum care se afla langa materialele combustibile, cosul este compromis, punand casa in pericol. Tubarea va rezolva aceasta problema
• Daca se utilizeaza o sursa de caldura moderna pe gaz cu cosul de fum, cantitatile uriase de condens produse vor adera la zidarie. Umiditatea va trece prin cicluri de inghet si dezghet in timpul iernii, ceea ce va deteriora incet zidaria de cos.
• Cosurile care nu au izolatie au performante diminuate deoarece in mod obisnuit au tiraj slab, iar fumul nu este evacuat corespunzator
 
 

Cos de fum de zidarie deteriorat

Caramizile realizate inainte de 1900 aveau o calitate mult mai buna decat caramizile de azi, mai ales datorita metodei folosite pentru arderea lor. In ciuda durabilitatii lor incredibile, au totusi o vechime, caramida este deteriorata, fisurata, casanta, iar mortarul dintre caramizi poate fi compromis. Daca in cazul mortarului deteriorat nu se iau masuri urgente, cosul de fum va incepe sa se aplece si in cele din urma se va prabusi. 
Cand mortarul se deterioreaza, structura cosului de fum devine mult mai vulnerabila la deteriorarile datorate umiditatii, cee ace duce la compromiterea cosului de fum.
 

Distanta fata de materiale combustibile

In trecut, spatiul dintre șemineu / cos de fum si materialele combustibile nu era o cerinta de siguranta. 
S-a constatat ca poate dura mai multi ani pentru ca grinda sa ia foc. Dupa ce grinzile de lemn au fost expuse la caldura din apropierea unui semineu, chiar si după 50 de ani de folosire fara probleme se vor aprinde brusc datorita expunerii repetate la caldura, si declansarea pirolizei. 
 
Cel mai bine este să apelati la un cosar profesionist care sa evalueze potentialul pericol al cosului de fum inainte de a-l folosi din nou.
Casele, cosurile de fum si șemineele vechi sunt frumoase, dar cosurile de fum vechi nu sunt intotdeauna in siguranta. Luati legatura cu profesionistii in domeniu pentru o inspectie anuala a cosului de fum, tubarea sau inlocuirea cosului de fum, si pentru a va ajuta in orice fel de intrebari privind siguranta semineului si a cosului de fum.
 
Nu mai amana! Schimba-ti cosul de fum cu un cos de fum profesional triplustrat izolat KaminMarket! Garantie 30 ani, transport gratuit!